filterblog - Steve De Waele

Long Exposure Photography

Na de vele mooie beelden die we op het internet zien, heb je alvast ook de foto’s zien langs komen met lange sluitertijd. De frequente vragen die ik krijg zijn de volgende, hoe beginnen we er nu aan? Wanneer passen we deze toe? Wat hebben we zoal nodig? Ik kan alvast een groot deel van deze vragen beantwoorden. Na vele jaren ervaring heb ik een eigen methode ontwikkeld die voor mezelf het best werkt, dit kan verschillen van persoon tot persoon. Je kan deze toepassen in kleur of zwart wit fotografie. Ik wil alvast een deel van mijn ervaring delen in deze blog.

Wanneer gaan we deze vorm van fotografie gebruiken? Dit is de gemakkelijkste vraag om te beantwoorden, als je dit mooi vindt! Heel simpel antwoord meer moet je er ook niet achter zoeken. Dit Is een vorm van fotografie die heel rustgevend kan werken, maar het moet je ook aanspreken.Hoe gaan we te werk?

Tevens zoals bij elke andere vorm van fotografie met vallen en opstaan. Persoonlijk gebruik ik niet veel materiaal, een zwaar en stevig statief, mijn trouwe Canon 5D MKIII met de daarbij horende Canon 16-35mm objectief en enkele andere Canon objectieven. Voor mij persoonlijk is de beste combinatie de Canon body, Canon objectieven en filters.

Waarom de Canon combinatie?

Omdat deze voor mij de beste kwaliteit heeft en ook het meest betrouwbaar is, na de vele jaren canon nog niks op aan te merken. De filters zijn een groot onderdeel van deze vorm van fotografie, je kan niet zonder. Ik heb vele merken van filters geprobeerd enkele beter dan de andere maar dit is ook een voorkeur die kan verschillen van persoon tot persoon. Ook niet onbelangrijk is het budget, je kan starten van 50€ en je evengoed 500€ spenderen of zelfs meer. voor mij persoonlijk Benrofilters

Is duurder beter?

Nee, niet noodzakelijk elke fotograaf heeft zijn noden en wensen. Zeker niet vergeten, bouw het rustig op en geef het de tijd om te groeien. Start simpel en koop enkel wat je nodig hebt zo vermijd je onnodige kosten. Een vaste 10 stop ND-schroeffilter is een mooie start. ND Filter Op de eerste plaats staat voor mij de ND-filters (grijsfilter) Je zal ook wel de woorden Big Stopper, Little Stopper, variabele ND-filter gehoord hebben, dit zijn allemaal termen voor ND-filters. Deze komen in verschillende sterktes van 1stop tot 16stops, en deze kunnen we gebruiken in combinatie met elkaar. Voorbeeldfoto’s in kleur.


ND Filters

Hier zie je mooi het verschil tussen de beide beelden. De hoeveelheid van beweging dat u in uw beeld wenst is puur smaak en soms ook afhankelijk van beeld tot beeld.Verloop filters

Verloopfilters Ook belangrijk bij beelden zijn de verloop filters, deze komen ook in verschillende afmetingen, sterktes en kleuren.

Je hebt de zachte verloopfilters (soft grad) en je hebt de harde verloop filters (hard grad).


We hebben de ND-filters, de verloop filters maar ook de polarisatiefilters. De polarisatiefilter is een must als ik spiegeling wil wegwerken in mijn beeld. Dit is een iets duurdere filter maar het geeft mooie resultaten weer.

Polarisatiefilter

Wat doet deze filter nu juist?

Deze neemt spiegelingen weg en kan ook wat diepte geven aan kleuren. Dit is een donkergekleurde filter, dit wil zeggen dat hij licht tegenhoudt. De filter die ik gebruik houd 1,5 stoppen aan licht tegen, ik moet dus mijn sluitertijd verlengen met 1,5 stoppen, of je kan deze compenseren met de Iso. Hier heb je ook verschillende modellen van circulaire en vaste die je in een filterhouder kan steken. Ook de prijs kan enorm verschillen van filter tot filter. Waarom we de polarisatiefilter gebruiken zie je op de beelden hieronder. Je kan nu door het water kijken en geeft een meer levendige foto.Deze blog is ook terug te vinden op Eoszine online Canon magazine LinkPowered by SmugMug Log In